Terug naar site

Azijn & balsamico

Wat kan je allemaal doen met onze azijnen?

Regelmatig krijgen we de vraag wat je kan doen met azijn. Daarom deze week geen recept, maar een aantal tips voor het gebruik van azijn. Nu wilde ik voor deze gelegenheid een kwarktaart met passievrucht azijn maken, maar helaas waren niet alle ingrediënten verkrijgbaar. Deze hebben jullie dus nog van mij te goed!

Deze week komt er nog Balsamico Maturato en ansjovis-peper azijn op tap bij!

Tips

Hoe maak je dressing?

Meng een olijfolie en azijn naar keuze. Begin met een 1:1 verhouding maar het belangrijkste is dat je proeft en op zoek gaat naar de juiste smaakbalans. Doe het in een schoon (jam)potje en schudden maar!

 

Je kan eventueel peper of zout toevoegen maar meestal is dit niet nodig. Stuur met de olijfolie de kracht van de vinaigrette, pak een zachte olijfolie als de azijn ook subtiel is en een peperige olijfolie als je van een kleine “bite” een liefhebber bent.

 

Mango azijn

- Een ontzettend lekker bijgerecht of voor in een salade is wortel gemarineerd in magno azijn. Extra leuk is om gekleurde wortels te gebruiken. Rasp de wortel grof en doe er eventueel stukjes paprika door. Maak een dressing van 2 tl chilisaus, 1 el azijn, 1-2 el olijfolie en eventueel een beetje peper en/of zout. Meng met de wortel en klaar.

- Maak een salade met zalm, mango en avocado. Maak af met een dressing van mango azijn en een zachte olijfolie.

 

Passievrucht azijn

- Maak een couscous salade met feta, gedroogd fruit, munt en een beetje passievrucht azijn.

- Een hoofdgerecht met vis of schaaldieren kun je feestelijk afmaken met wat druppels van deze azijn.

- Of voeg een beetje azijn toe aan een vanille kwarktaart.

 

Tomaat(-basilicum) azijn

- Een paar weken had een recept gedeeld voor bruschette met gemarineerde tomaat. Ook erg lekker om toe te voegen aan een groene salade!

- Verschrikkelijk lekker met oesters!

 

Balsama bianco 4 jaar

Deze witte balsamico kan je gebruiken als een alternatief voor witte wijnazijn en is wat zachter van smaak. Daarnaast blijft je salade mooi van kleur. Ideaal om te gebruiken bij salades, als basis voor vinaigrettes en in combinatie met frisse komkommerstukjes.

 

Ansjovis-peper azijn

De ansjovis geeft een heerlijke pit aan je salade met tomaat, mozzarella en grove stukken geroosterd zuurdesembrood, een salade Niçoise met tonijn, sperziebonen, olijven en een gekookt eitje of over je gegrilde groenten. Of vervang de tomaat azijn voor ansjovis-peper in dit recept van een aardappelsalade van ons een tijdje geleden.

 

Balsamico maturato

Deze balsamico maturato, wat gerijpte balsamico betekent, is bijzonder in zijn soort. Deze azijn wordt namelijk ingekookt, en wel tussen de 72 en 96 uur lang. Dit proces vervangt het rijpen op houten vaten en zorgt ervoor dat de azijn kan indikken. Hierdoor wordt de smaak ook iets zoeter en de structuur iets stroperiger. Hij is minder kruidig dan een balsamico van 15 jaar oud, maar door het proces van inkoken toch vol van smaak. Heerlijk als basis voor een pastasaus of bij een stukje rood vlees. Maar misstaat zeker niet als dip bij een oude brokkelkaas!

 

Op de website van Foodelicious vind je overigens meer kookinspiratie met hun producten!

Hoe maak je dressing?

Meng een olijfolie en azijn naar keuze. Begin met een 1:1 verhouding maar het belangrijkste is dat je proeft en op zoek gaat naar de juiste smaakbalans. Doe het in een schoon (jam)potje en schudden maar!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OKAbonnementen aangedreven door Strikingly