Return to site

Ramon's hachee schotel

met Potverdorie! pruimen-gember spread

O wat kunnen wij smullen van deze echte wintermaaltijd. Lekker veel groenten er in, spruitjes stamppot en een glas Solo Rosso. Ultiem genieten!

In plaats van suiker hebben we de pruimen-gember spread bij Potverdorie! gebruikt! Dit is ook zoet en geeft ook gelijk een lekkere smaak. En door wat groenten lekker te roosteren in de oven (zoals bij de risotto van vorige week) haal je ook het zoete in de groenten naar boven. Suiker is dus helemaal niet nodig zo.

En het mooie van een stoof is ook dat je daar mooi je groenten in kan verwerken die je nog had liggen. Zelf vind ik champignons altijd erg lekker in, maar alles kan eigenlijk. Maar the secret ingrediënt is toch echt wel roomboter. En veel! Ik zou het gewoon doen.

Nog een tip voor iedereen die op gas kookt: gebruik een sudderplaatje.

Het recept

Voor 6-8 personen

- 500 gr ribrunderlappen van de slager

- 2 speklappen van de slager

- bloem

- 2 el Potverdorie! pruimen-gember

- 150 gr. ongezouten roomboter

- 4 tot 6 grote uien

- 4 tenen knoflook

- 3 laurierblaadjes

- 8 kruidnagels

- 500 ml runderbouillon

- 2 el witte wijnazijn of balsama (witte balsamico)

- 1 citroen

- 200 gr kastanje champignons

- 2 wortels

- 1 rode biet (ongekookt)

- 500 gr spruitjes

- 800 gr kruimige aardappel

1. Haal het vlees op tijd (± 1 uurtje) uit de koelkast, zodat het mooi op temperatuur is voordat je gaat bakken.

2. Snijd de riblappen en speklapjes in grove blokjes. Bestrooi de riblappen met een beetje bloem. En snijd de ui in ringen en de knoflook fijn.

3. Als het vlees goed op temperatuur is bak je het rundvlees kort aan in 80 gram (geklaarde) boter op hoog vuur. Het vlees hoeft alleen dichtgeschroeid te zijn, wat rode plekjes is geen probleem. Doe het vlees met de boter in een kom en knijp er het sap van een halve citroen over uit. Gebruik nu de pan om de speklapjes ook kort te bakken. Doe de speklapjes bij het rundvlees.

4. Pak nu een pan met een dikke bodem en laat hier de rest van de boter in smelten op laag vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit dit zachtjes aan totdat het mooi gaat glanzen. Doe vervolgens er 2 flinke eetlepels Potverdorie! en de laurier bij. Laat dit nog zo'n 5 minuten op laag vuur sudderen.


5. Voeg de azijn, kruidnagels, bouillon en het vlees aan de pan toe. Vaak doen wij de kruidnagels in een papieren thee filter zodat je ze er later makkelijk uit kan vissen. Draai het vuur laag en zet de pan op het vuur met een sudderplaatje. Laat de hachee zo'n 2 tot 2,5 uur stoven.

6. Nu heb je de tijd om de groenten en de spruitjes stamppot voor te bereiden. Verwarm de oven op 200 graden. Snijd (en schil) de groenten en leg alle groenten behalve de champignons op een bakplaat. Bak ze zo'n 15 minuten totdat ze lekker gegrild zijn en donker begin te worden. Champignons in de oven is niet zo succes dus bak die even aan in een pan op hoog vuur. Als de hachee nog een uurtje te gaan heeft voeg je de groenten toe.

7. Schil de aardappels en maak de spruitjes schoon. Kook ze gaar en maak er een lekkere stamppot van met voldoende roomboter, evt. melk of room en peper/zout.

8. Nu is de hachee in principe klaar, maar extra lekker is dit gerecht een dag later. Dus wat je kan doen is de hachee in een grote ovenschaal doen, de spruitjes stamppot erop en die de volgende dag zo'n 20 minuten in de oven zetten. Eventueel kan je er nog rode kool bij serveren.

Wijntip: Solo Rosso

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly