Terug naar site

Rendang balletjes

met Zaanse Sambal

Hollandse pot maken is niet echt mijn ding. Een goede stamppot maken laat ik liever over aan Ramon. Laatst heb ik voor het eerst boerenkool gemaakt. Gelukkig vond onze jongste dochter het wel lekker. Maar sinds ik het recept heb ontdekt van de gehaktbal van Jonnie Boer van De Librije lukt het mij in ieder geval om een lekkere gehaktbal te maken!

Deze keer heb ik alleen de ballen laten garen in rendang boemboe in plaats van bouillon. Je kan natuurlijk ook de rendang boemboe zelf maken eventueel. Het resultaat een heerlijk sappige en gekruide bal. Heerlijk! En omdat het toch winter is aten we er spruitjes stamppot en sajoer boontjes bij. Een Hollandse maaltijd met een Indische twist. In plaats van rode peper heb ik Zaanse Sambal gebruikt. Niet erg pittig, wel lekker op smaak.

Het recept

Voor 6 personen

- 500 gr. rundergehakt

- 2 eieren

- 60 - 80 gr. paneermeel

- 2 el ketjap manis

- goede tl. Zaanse Sambal

- evt. zout

- 50 gr. roomboter

- rendang boemboe

- 1 ui

- 200 ml kokosmelk

Wil je ook sajoer boontjes maken? Check dan dit recept. Ook voor de boontjes heb ik Zaanse Sambal gebruikt.

1. Meng het gehakt met de eitjes, ketjap, Zaanse Sambal en paneermeel. Eventueel kan je nog zout toevoegen. Het gehakt mag nog best een beetje plakkerig aanvoelen. Is het iets te nat? Voeg dan nog wat paneermeel toe.

2. Draai met natte handen de gehaktballen in de grootte die je wilt. Die van mij hadden ongeveer de grote van zo'n stressbal. Laat de ballen vervolgens een half uurtje rusten in de koelkast. Je kan nu eventueel de bijgerechten maken.

3. Neem een grote pan en laat de boter smelten. Voeg de ui toe en laat deze een beetje meegaren alvast. Bak de ballen vervolgens rondom bruin.

4. Voeg de boemboe en kokosmelk toe. Blijf voorzichtig roeren totdat het een sausje wordt. Laat de rendang ballen 30-45 min garen met de deksel op de pan.

Met een koud Unfiltered Lager biertje van And Union is het extra genieten!

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OKAbonnementen aangedreven door Strikingly